Testa dig i kidish
bff

Dagens ord:

bff
Best friends forever. Betyder ”bästa kompis”.

VAD ÄR KIDISH?

Kidish är det språk som lever och utvecklas i appar, TV-spel, forum på nätet och i miljontals SMS som skickas dagligen. Vi kallar detta språk kidish och det används av över en miljon svenska ungdomar i åldrarna 12–16 år.

Sajten är ett verktyg för dig som förälder. Använd ordlistan när du behöver slå upp ord, läsa på om digitala kanaler och lära dig mer om hur ditt barn kommunicerar med sina vänner.

Alla ord, förkortningar och uttryck är hämtade från workshops och intervjuer med ungdomar från Landskrona i åldrarna 12–15 år och från slangopedia.se.

LÄRA MIG KIDISH, VARFÖR?

Internet är en frizon för unga, ofta helt utan insyn från vuxenvärlden. Detta har dessvärre lett till ett språkbruk där kränkningar, hot och i vissa fall rent näthat blivit en del av den digitala vardagen.

Med bättre koll på vilka ord och uttryck som unga använder sig av hoppas vi att du som förälder lättare kan prata med ditt barn om det som händer på nätet. Desto tidigare stöd, desto större chans att tidigare stoppa kränkningar, hat och hot.

EN NY GENERATION. ETT NYTT SPRÅK.

Anette Larsson är lärare för årskurs 7-9 på Seminarieskolan i Landskrona. Hon undervisar i svenska, svenska som andraspråk och spanska.

“Skolan jag arbetar på är berikad med en oerhörd mångfald av elever. Alla med olika språk, kulturer och traditioner. Kidish stöter jag på varje dag i mitt yrke. För mig är det oerhört viktigt att tillgodose elevernas intresse och liv i min undervisning, på så vis upptar kidish en otroligt stor del av mitt liv.” 

Många menar att kidish försämrar elevernas svenska. Det håller Anette inte med om, svenskan är ett språk i utveckling och kommer aldrig bli helt färdigställt; det behövs ständigt nya infallsvinklar och idéer menar hon.

“Att eleverna använder sig av nya uttryck är inget nytt, det har ungdomar gjort i alla tider. Det är något som sammanför dem, men dessvärre kan det också isolera vuxenvärlden. Som lärare är det viktigt att jag uppmärksammar eleverna om vad som är vanlig svenska och vad som är kidish”.

Anette säger att det finns ett stort behov av en ordlista i kidish, både för pedagoger och föräldrar. Att förstå vad ungdomarna pratar om på sociala medier är det första steget för att förhindra mobbning, kränkningar och näthat säger hon. Saker som tyvärr är vardag för många unga idag.