Fläckborttagningsknep för barnfamiljer

Avhannah

Fläckborttagningsknep för barnfamiljer

Alla föräldrar vet hur svårt det kan vara att hålla rent och snyggt hemma med barn i huset. Även om det är hur mysigt och härligt som helst att ha barn är vardagen också fylld av en hel del smuts, röra, kladd och fläckar på oönskade ställen. Här kan du läsa mer om fläckborttagningsknep som alla föräldrar bör ha koll på.

Fläckar i soffan

Det kan hända en hel del med soffan när det finns barn i huset. De kan spilla läsk i soffan och tappa kladdiga klubbor och karameller som fastnar i tyget. Barn kan också råka bajsa eller kissa på sig, i värsta fall direkt i soffan när de håller på att lära sig gå på toaletten. Alla föräldrars värsta mardröm är troligtvis kräk i soffan. Det kan vara riktigt svårt att bli av med den envisa doften och i många fall kan det vara olyckan som kräver ett nytt sofföverdrag från Ikea som tacksamt nog har en hel del överdrag till sina uppskattade soffor. Det kan dock kosta en slant att köpa ett nytt sofföverdrag från Ikea och det kan kännas som en onödig utgift som du skulle kunna slippa om du bara visste hur du skulle bli av med färgfläckar, ketchup eller läsk.

Riktigt tuffa fläckar i soffan kan du råda bot på med hjälp av Yes diskmedel. Mät upp en matsked som du blandar med fyra deciliter kallt kranvatten. Doppa en vit handduk i diskmedelsblandningen och badda på fläcken tills den löser upp sig. Det finns också särskilda rengöringsskum avsedda för textilier som du kan ha hemma i väntan på fläckarna som garanterat dyker upp. Ett annat tips för just fläckar i soffan är annars att köpa på dig billiga plädar och filtar som du helt enkelt kan byta ut när de har blivit smutsiga, eller drapera ett billigt men snyggt överkast över soffan som ger extra skydd mot kladdiga barn.

Fläckar på mattan

En annan utmaning som barn gärna ställer till med är fläckar på mattan i vardagsrummet. Din första impuls är troligtvis att gå loss på mattan med diskmedel och skrubba med svamp. Vänta med att skrubba, gör du fel kan du i värsta fall se till att fläcken blir permanent. Varsamhet är ledordet. Med ljummet vatten, ättika och diskmedel kan du komma åt en hel del fläckar som till exempel chokladfläckar. Se dock till att du skrapar bort allt du kan först med en kniv. På tuffa fläckar som glögg och dylikt kan du använda kolsyrat vatten för att lösa upp fläcken och sedan badda upp den med diskmedelsvatten med en skvätt citron i. Kräk som du inte får upp från mattan efter att ha torkat upp allt du kan tacklar du bäst med bikarbonat som drar åt sig vätskan och bildar klumpar som sedan enkelt kan dammsugas bort.

Om författaren

hannah administrator