Ofrivillig barnlöshet

Avhannah

Ofrivillig barnlöshet

Du försöker, längtar och in i det sista hoppas på att denna gång kommer du vara gravid. Men så kommer mensen som ett brev på posten. Sorgen slår till som ett knytnävsslag i magen. Det är inte alla gånger helt enkelt och okomplicerat att bli gravid. För vissa tar det väldigt lång tid att bli gravid och för en del går det aldrig på naturlig väg. Om du längtar efter att bilda familj men behöver hjälp att bli gravid kan du läsa om IVF på nordicivf.se.

Fertilitetsutredning

In vitro-fertilisering (IVF), även kallad provrörsbefruktning, är kort sagt en behandling då ett ägg plockas ut ur kvinnans kropp och befruktas utanför. På nordicivf.se kan du läsa allt om hur en IVF-behandling går till. Om du har försökt att bli gravid i över ett års tid utan att lyckas kan du gå in på nordicivf.se och boka en tid för en fertilitetsutredning. Ifall du är över 35 år kan utredningen påbörjas tidigare. Den kan även påbörjas innan ett år har gått om mensen är mycket oregelbunden. När en fertilitetsutredning är färdig går läkaren igenom vilka behandlingar som kan vara aktuella att genomföra. I samråd med läkaren görs en behandlingsplan upp.

Livsstilsfaktorer kan påverka

Ofrivillig barnlöshet kan beror på flera olika faktorer. Ibland finns det ingen förklaring till varför en kvinna inte kan bli gravid. Hormonrubbningar, endometrios, över- eller undervikt, muskelknutor i livmodern, skadade äggledare och tidigt klimakterium kan påverka en kvinnas möjligheter att bli gravid. Vissa livsstilsfaktorer kan innebära en sämre chans att bli gravid. Exempelvis kan rökning påverka både spermier och ägg. Rökning kan även tidigarelägga klimakteriet. Hög alkoholkonsumtion kan också försämra chanserna. Att en kvinna inte kan bli förälder beror inte alla gånger på henne. Det kan lika väl vara mannen som har problem.

Att inte kunna bli gravid är jobbigt

Det är väldigt stressande att inte kunna bli gravid. Det är inte sällan som det upptar hela en kvinnas medvetande. Att inte kunna bli gravid, som är en av de naturligaste sakerna i världen, kan frambringa alla möjliga känslor och tankar. Det är viktigt att du försöker hitta någon att prata med om du tyngs av många känslor och tankar. Det är lättare sagt än gjort men att försöka varva ner och ta hand om kroppen och sinnet är viktigt. När du ska försöka bli gravid och födda barn behöver du ork och energi. Försök att göra saker som är roliga och lustfyllda.

Om författaren

hannah administrator