Skapa ett barnsäkert hem med katt

Avhannah

Skapa ett barnsäkert hem med katt

Har du både barn och husdjur, till exempel en katt? Då vet du att detta kan ställa till med en hel del utmaningar i vardagen. Kanske intresserar sig ditt barn lite väl mycket för kattmaten, eller så är det kattlådan som inte får vara ifred. Då är det bra att veta att det finns lösningar på problemet. Läs vidare för att ta reda på vilka.

Slipp problem med kattmaten

Du som har små barn som precis börjat krypa och stoppa saker i munnen vet att det mesta som ligger på golvet är intressant för dessa små individer. Tyvärr gäller det även kattmaten. Om du vill slippa barn som stinker kattmat ur munnen, eller för all del en ledsen katt, så finns det lösningar på problemet. Allt du behöver göra är nämligen att investera i en foderautomat katt som matar din katt på bestämda tider. På så sätt finns inte kattmaten tillgänglig på golvet hela tiden utan portioneras bara ut när katten ska äta. Det kan också bli ett sätt för dig som förälder att spara pengar då du slipper fylla på kattens foder hela tiden. Med en foderautomat för katt blir det nämligen inget svinn.

Säkra kattlådan

När du har skaffat en foderautomat till din katt är det dags att säkra kattlådan. Ett litet barn kan nämligen ha svårt att förstå att kattlådan inte är en trevlig sandlåda. Även om det ju sägs att katter i hemmet minskar risken för astma hos barn så vill du kanske inte precis att ditt barn får kattsand i munnen. Funderar därför lite på var kattlådan är placerad. Går det att ställa den i ett rum där ditt barn inte är, eller kan du kanske ställa upp den lite högre upp? Viktigt är dock att se till att även katten gillar den nya platsen. Andra alternativ är att skaffa en så kallad hop in-låda. Den har ett hål i taket där katten går in för att göra sina behov, något som gör det svårare för barnet att få tag i sanden. Det finns även automatiska kattlådor som rengör sig själva så snart katten besökt dem. I sådan lådor är sanden aldrig smutsig och därför också mindre skadlig för ditt barn.

Lär ditt barn gränser kring djur

När du har både barn och katt gäller det att som förälder ta ansvar för både barn och djur för att minska risken för olyckor. Det gör du genom att lära ditt barn gränser kring katten. Lär till exempel barnet att inte gå över kattens gränser. Vill katten inte bli klappad är det viktigt att man respekterar det. Lär också de lite äldre barnen att djuret nödvändigtvis inte uppskattar höga skrik och tumult. När man som familj lever tillsammans är det viktigt att respektera alla individer i familjen, även djur. Det är något som även små barn bör lära sig tidigt.

Viktigt att komma ihåg är dock att det ofta är berikande att ha djur i en barnfamilj. Med dem i familjen är det lättare för barnen att lära sig saker såsom empati, omtanke och ansvar.

Om författaren

hannah administrator